Cum au folosit primarii din Teleorman la inundații HĂRȚILE DE RISC de 50 de milioane de euro. „Cu ce mă ajută hărțile, niște hârtii?””

Publicat: 26/04/2014, 17:04
Primarii localităților teleormănene inundate în ultimele zilespun că nici hărțile de hazard și de risc la inundații făcute de „Apele Române” și nici avertizările primite de la autorități „ori de câte ori bate vântul” nu le servesc la nimic și reclamă lucrări, pe bani publici, la diguri începute, dar abandonate.
Contactați de gândul, reprezentanți ai INHGA care au participat, împreună cu Apele Române, la elaborarea hărților de hazard și de risc la inundații susțin că zonele afectate de inundații în aceste zile nu reprezintă o surpriză și că acestea se „suprapun” peste informațiile conținute de hărți, dar că primarii trebuie „trainuiți” (instruiți) pentru a se putea folosi de datele din hărți.
Cu atât mai mult cu cât pentru următoarele zile este așteptat un nou val de precipitații, vizate fiind localități din opt județe.

Aurelian Grigore, primar Beuca, Teleorman: „Avem hărțile, dar singurul lucru care ne-ar putea ajuta este un dig”

Aurelian Grigore, primarul din Beuca, spune că nici hărțile de hazard și de risc la inundații și nici avertizările de cod portocaliu și roșu nu îi servesc la nimic, în lipsa unui dig, promis de autorități, dar a cărui construcție a fost abandonată la scunt timp după demarare.

„Avem hărțile, dar singurul lucru care ne-ar putea ajuta este un dig. În 2009 „Apele Române” a făcut licitație, iar în 2010 a început construcția digului, o investiție de 20 de milioane de lei, bani alocați de la Guvern, de la Fondul de intervenție. Digul trebuia să aibă 1.400 de metri lungime. Au început să sape în 2010, dar s-au oprit și nu s-a mai construit nimic. Firma care a câștigat contractul a intrat în faliment, a fost preluată de alta. Lucrările s-au oprit după ce unii locanici au refuzat să fie expropriați pentru ca digul să fie construit. Dar asta nu ar fi fost chiar o problemă, pentru că se putea rezolva prin legea privind exproprierea terenurilor”, povestește primarul comunei Beuca (Teleorman) Aurelian Grigore, care spune că știe că localitatea se află într-o bandă de inundabilitate (zona cu risc de inundații).

În comună sunt multe case construite aproape de albia râului: „curțile ies în părâu”. La inundațiile din 2005 le-au căzut sobele, le-au refăcut, iar acum le-au căzut din nou. Au pus mobila pe câte două scaune, au salvat și ei ce au putut. Acum apa a intrat în 27 de case, 71 de persoane au fost izolate, 41 au fost evacuate, iar restul nu au vrut să își părăsească gospodăriile.

În 2005 comuna Beuca a fost lovită de inundații de trei ori, în iunie, iulie și septembrie. În acest an apele au mai pătruns în casele oamenilor și în luna martie.

Marți edilul a trimis o adresă la Guvern, pentru a cere sprijinul pentru construirea digului. Membru PDL, primarul Grigore Aurelian mărturisește că această calitate nu l-a ajutat în „sensibilizarea” autorităților pentru redemararea construcției digului nici în timpul guvernării anterioare. „Culoarea politică nu contează. Aici este vorba de oameni. Dar nici cu aiă, nici cu aștia nu am rezolvat”, spune el cu mâhnire în glas.

Dr Mary Jeane Adler, INHGA: „Primarii trebuie trainuiți (instruiți n.n.) pentru a folosi hărțile”

Zonele afectate de inundațiile din aceste zile in județul Teleorman se „suprapun” peste sunt informațiile cuprinse în hărțile publicate pe site-ul Apelor Române.

Comune precum Beuca, Ciolănești, Vârtoape, Siliștea Gumești sau Tătărăștii de Jos unde apele au pătruns în casele oamenilor sunt figurate pe hartă în banda de inundabilitate, cu risc mare și mediu de inundații.

Directorul științific al INHGA, dr Mary-Jeanne Adler, spune că pe hărțile de hazard și risc la inundații se regăsesc informații importante inclusiv despre bazinul Argeș-Vedea unde se găsesc localitățile inundate zilele acestea și că primarii trebuie instruiți pentru a le putea citi.

„Hărțile de hazard se referă la benzile inundabile. Hărțile de risc indică și valori, estimări ale pagubelor în aceste benzi. Pot avea un risc zero acolo unde este un teren viran, ce poate fi inundat, sau pot avea risc mediu acolo unde este o localitate mică”, a declarat pentru gândul directorul științific al INHGA, Mary-Jeanne Adler.

„Primarii trebuie trainuiți (instruiți n.n.) ca să poată folosi aceste hărți. Pe baza anumitor debite maxime specialiștii pot face aproximații pe baza unor anumite scenarii”, a spus Adler.

Petrescu Mihai, primar Siliștea Gumești: „Dacă suntem în bandă? Bineînțeles că suntem în bandă”

Pe un ton ușor iritat, primarul din Siliștea Gumești (Teleorman), Mihai Petrescu, ne răspunde la întrebarea dacă hărțile de hazard și de risc la inundații îi sunt utile.

„Bineînțeles că hărțile sunt utile. Le avem afișate pe ușa de la primărie. Dacă suntem în bandă? Bineînțeles că suntem în bandă. Ce mai doriți să știți? Situația este sub control. Apa intrat în 15 case. 15 persoane au fost evacuate. Anexe, 77 afectate, vieți omenești zero, ceva păsări am avut”, ne recită el repede.

„Cauza inundațiilor? Colmatarea râului Câinelui cu aluviuni, frunze. De ani de zile este problema asta”, ne asigură edilul.

Ilie Calotă, primarul comunei Balaci: „Știți ce mi-au spus oamenii? Domnule, vreau să mor aici. Lăsați-mă că vreau să mor în casa mea”

Primar al comunei Balaci de 14 ani, Ilie Calotă recunoaște că a ajutat autoritățile cu informații pentru crearea hărților, dar se întreabă „și cu ce mă ajută hărțile, niște hârtii?”

„Știm despre hărți, și noi am ajutat la ele. Dar dacă nu se face decolmatare a râurilor, pornind de sus, de la localitățile din deal, tot degeaba. Apele Române trebuie să facă decolmatarea”, spune Calotă.

Calotă spune că sătenii din zonă au ajuns să se obișnuiască cu inundațiile.

„Noi avem inundații în fiecare an, râurile Burdea și Tecuciul ne fac probleme. Am avut noroc acum, că nu au fost pagube așa mari precum au fost în 2005. Oamenii s-au obișnuit cu inundațiile. Nici nu apucă să refacă ce le strică apele, că vin alte inundații. Ne-am mobilizat, am mers la ei, sunt bătrâni care refuză să părăsească locuințele. Știți ce mi-au spus oamenii: Domnule, vreau să mor aici. Lăsați-mă că vreau să mor în casa mea, măcar să vină apa să mă ia. Avertizările la ce mă ajută? Primim telefon că vine apa cu 100 litri pe metrul pătrat. Cu ce mă ajută asta? Fără decolmatare, nu rezolvăm nimic”, conchide el.

Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Prima reacție a Kremlinului, după ce Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a...
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile!...
Umbra lui Georgescu la Strasbourg. Mâna dreapta a Dianei Șoșoacă îl considerǎ „cam nebun” pe...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Care sunt scenariile pentru turul 2. Oferta Elenei Lasconi: Guvern PSD-PNL-USR-UDMR. Varianta lui Georgescu: Guvern...
Victor Ponta dă vina pe Nicolae Ciucă, „un idiot util”, pentru rezultatele alegerilor. „A fost...
Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi! Dezvăluirea făcută de Dan Diaconescu
Categoria de pensionari care primesc și 50% din pensia totală, începând cu 1 ianuarie 2025
Început de decembrie cu ploi, lapoviță și ninsori. ANM a actualizat prognoza meteo pe 4...
VIDEO Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Vladimir Putin! Nimeni nu și-a dat seama de...
Gabriel Cotabiță ar urma să fie incinerat marți! Ce dezvăluiri a făcut prietenul lui, Iulian...
Cum a reușit 'meteoritul' Călin Georgescu să fie numărul 1! Explicația unui specialist în social...
Cum arată noile DUSTERE ale Poliției? Au fost văzute pe platformă, în trafic - FOTO
FT: Independenţa militară de SUA, o discuţie din ce în ce mai aprinsă în cadrul...
Descoperire INCREDIBILĂ despre INIMA umană! Ce au găsit medicii?
Dezvăluire șoc despre Călin Georgescu. Actorul Florin Zamfirescu aruncă bomba: Dispar toate!
Ketchup de casă. Rețeta care s-a păstrat din generație în generație
Cine este Cosmin Georgescu, fiul lui Călin Georgescu. Tânărul a fost coleg de cameră și...
VIDEO Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Horoscop 26 noiembrie 2024: Vești îngrijorătoare pentru nativii Săgetător. Planurile Balanțelor sunt răstălmăcite și puse...
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
Câți dintre utilizatorii de smartphone-uri ar renunța la sex mai degrabă decât la dispozitivele lor?